Antybiotyki i hormony w żywności - jak chronić nasze dzieci?

Czego obawiają się przeciwnicy CETA?

CETA

Obecnie prawo żywnościowe w Polsce nie dopuszcza obrotu produktów, w których znajdują się substancje niedozwolone. O jakości żywności zrobiło się ostatnio głośniej za sprawą CETA. CETA (ang. Comprehensive Economic and Trade Agreement) jest umową handlową, zakładającą liberalizację w handlu pomiędzy Unią Europejską a Kanadą. Według zwolenników umowa zapewni unijnym przedsiębiorcom więcej rozwiązań do prowadzenia działalności gospodarczej w Kanadzie, doprowadzi do zniesienia ceł, przyczyni się do tworzenia miejsc pracy w Europie. Pozwoli także zlikwidować ograniczenia w dostępie do zamówień publicznych i otworzyć rynek usług. Według przeciwników CETA otworzy drzwi do Europy kanadyjskim produktom z GMO.

W ubiegłym roku rząd Kanady zezwolił na sprzedaż genetycznie modyfikowanych jabłek oraz zmodyfikowanego łososia. Oprócz tego kanadyjskie przepisy dopuszczają stosowanie antybiotyków i hormonów wzrostu podczas hodowli, a producenci mogą myć mięso i przetwarzać je w chlorowanej wodzie.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz