Moc bezpiecznych zbóż dla niemowlęcia

Bardzo dobrym źródłem energii dla rozwijającego się dziecka są produkty zbożowe.

dziecko je kaszkę

Wzrost i rozwój maluszka w jego 1000 pierwszych dni życia jest wyjątkowo szybki i nigdy już nie będzie tak dynamiczny. Fakt ten jest oczywisty dla każdego opiekuna, którego dziecko „rośnie jak na drożdżach” i który obserwuje, jak umiejętności malucha zmieniają się z miesiąca na miesiąc. W dniu urodzin małe i bezradne dziecko, po skończonym 1. roku życia stawiające pierwsze kroki, a rok później komunikujące się z otoczeniem w prosty sposób. W pierwszych latach życia intensywnie rozwijają się: układ pokarmowy, nerwowy, odpornościowy, kostny i inne, co stanowi dla młodego organizmu nie lada wyzwanie. Aby temu sprostać, dziecko potrzebuje odpowiedniej ilości energii oraz wielu składników pokarmowych, których dostarczy mu właściwie zbilansowana dieta. Bardzo dobrym źródłem energii są produkty zbożowe.

Urozmaicenie

Jedną z fundamentalnych zasad układania jadłospisu jest jego urozmaicanie, nie ma bowiem produktu, ani grupy produktów, które dostarczyłyby wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Innymi słowy, bilansowanie diety przypomina układanie puzzli, z których każdy element wnosi do całości niepowtarzalną wartość, której nie da się zastąpić niczym innym. Każda z grup produktów dostarcza do jadłospisu zarówno dziecka, jak i opiekunów składniki, które organizm wykorzysta w odmienny sposób. Im większa różnorodność produktów, po które sięgamy, planując menu, tym lepiej przysłuży się to zdrowiu całej rodziny.

Po co nam produkty zbożowe?

Produkty zbożowe są dla organizmu człowieka dobrym źródłem energii z uwagi na obecność w nich znacznej ilości węglowodanów złożonych, m.in. skrobi. Pieczywo, makarony, kasze, ryż, mąka, jeśli nie zostały poddane oczyszczeniu, dostarczają dodatkowo wielu cennych składników mineralnych, witamin i błonnika. W obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej produkty zbożowe zajęły miejsce tuż nad warzywami i owocami, co oznacza, że stanowią istotną grupę w planowaniu jadłospisu dorosłego.
Kiedy i jak zapoznać maluszka z produktami zbożowymi?

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Z uwagi na wrodzoną niechęć niemowlęcia do smaku gorzkiego, eksperci radzą, aby przygodę z nowymi smakami rozpocząć od warzyw, one bowiem są mniej słodkie i trudniejsze do zaakceptowania. Dopiero kiedy młody smakosz zaakceptuje ich smak, wprowadzamy do diety owoce, kaszki i inne nowe pokarmy. Najważniejsza jest ich jakość, nierozerwalnie związana z ich bezpieczeństwem i właściwym komponowaniem diety.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz