Co się dzieje z Twoim organizmem jeśli dostarczasz mu za dużo cukru?

Cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jeżeli jednak stale będziemy spożywać go w za dużych dawkach, grożą nam poważne konsekwencje zdrowotne.

Cukier w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienne spożycie cukru nie było większe niż 25g, czyli około 6 łyżeczek do herbaty. W kwestii niemowląt i małych dzieci, ta norma jest jeszcze mniejsza, bo wynosi 12,5g. Te rekomendacje dotyczą nie tylko dosypywanego cukru, ale i tego ukrytego, który spożywamy na co dzień w słodyczach, daniach typu instant i żywności przetworzonej. Warto wiedzieć, jak reaguje nasz organizm, gdy dostarczymy mu za dużo cukru i jakie mogą być tego konsekwencje.

Normy a rzeczywistość

Według danych GUS w Polsce średnie spożycie cukru na osobę wynosi aż 115g dziennie, czyli pokrywa ok. 20% dziennego zapotrzebowania na energię. To prawie 5 razy więcej niż zalecenia WHO. Choć daleko nam jeszcze do Amerykanów, to taki wynik stawia nas w niechlubnej czołówce Europy. Ten problem dotyczy również najmłodszych. Jak pokazują badania, aż 80% dzieci w wieku 1-3 spożywa za dużo cukru. Nadmiar tego składnika w diecie dziecka może bardzo niekorzystnie wpłynąć na jego rozwój i zdrowie również w przyszłości. W ciągu 1000 pierwszych dni życia, już od poczęcia, programuje się metabolizm oraz kształtują się nawyki, które mają wpływ na wybory żywieniowe w dorosłym życiu. Oznacza to, że jeżeli dziecko od najmłodszych lat będzie spożywać słodkie produkty lub dodatkowo dosładzane posiłki czy napoje, najprawdopodobniej również chętnie będzie po nie sięgało jako dorosły.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz