Dieta przedszkolaka – jak o nią zadbać?

Jak pokazują badania, w diecie wielu przedszkolaków brakuje składników odżywczych kluczowych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania poszczególnych części organizmu.

przedszkolak

Wiek przedszkolny to okres intensywnego rozwoju i wzrostu dziecka. Rosną kości i zęby, cały czas rozwija się mózg i jego funkcje poznawcze. Jednocześnie układ odpornościowy jest wciąż niedojrzały i wymaga wsparcia, by stać się silną tarczą ochronną chroniącą organizm przed infekcjami. Niestety, jak pokazują badania, w diecie przedszkolaków często brakuje składników odżywczych kluczowych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania poszczególnych części organizmu. Jak zadbać o dietę juniorów? 

Wyjątkowe potrzeby żywieniowe dziecka

Przedszkolak to nie mały dorosły i nadal ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe, wynikające z okresu intensywnego rozwoju, w którym znajduje się jego organizm. Dziecko w 2. i 3. roku życia rośnie około 9-10 cm na rok. Ma miejsce szybki wzrost kośćca – uzyskana w dzieciństwie masa kostna jest istotnym elementem, od którego zależy kondycja kości w życiu dorosłym. Wzrasta masa mózgu, który będzie rósł do skończenia przez dziecko 5. roku życia – osiągnie wtedy masę mózgu osoby dorosłej. Wciąż powstają nowe połączenia między komórkami nerwowymi, zachodzi również proces umożliwiający sprawne przesyłanie informacji między nimi – mielinizacja. Trwa intensywny rozwój funkcji poznawczych, odpowiedzialnych za naukę i zdobywanie przez dziecko nowych umiejętności, takich jak mowa, pamięć czy procesy sensoryczne. Układ odpornościowy jest wciąż niedojrzały, ponadto w wieku przedszkolnym zwiększa się ryzyko zachorowań i infekcji, ponieważ dziecko coraz więcej czasu spędza w dużych grupach rówieśniczych. Odporność osłabia również stres adaptacyjny – w końcu zmienia się cała dotychczasowa rzeczywistość dziecka.

Czego najczęściej brakuje w diecie dziecka?

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego – to, jak będą przebiegać procesy rozwojowe w tym okresie, ma duży wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości, także w życiu dorosłym. Niestety badania wskazują, że w diecie przedszkolaków często brakuje witamin oraz składników odżywczych czy mineralnych. 80% dzieci w wieku 3 lat nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D w diecie, a jest ona bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W diecie małych dzieci brakuje również składnika niezbędnego do budowy mocnych kości i zębów, czyli wapnia, a także żelaza, które bierze udział w rozwoju funkcji poznawczych i jest ważne dla prawidłowo funkcjonującej odporności.

Prawidłowe żywienie przedszkolaka

Właściwe odżywianie dziecka musi być dostosowane do wymagań jego organizmu i pokrywać zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Prawidłowa dieta to taka, która jest odpowiednio zbilansowana, a jednocześnie różnorodna. Podstawę codziennego jadłospisu stanowić powinny warzywa i owoce bogate w witaminy i składniki mineralne. Równie ważne jest podawanie produktów zbożowych. Nie należy zapominać też o odpowiedniej podaży produktów mlecznych, będących źródłem wapnia – tak ważnego dla budowy mocnych kości i zębów. Dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych istotne jest dostarczenie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępne są mleka modyfikowane, stworzone w oparciu o staranną analizę potrzeb żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym. Podawanie takich posiłków mlecznych pomoże rodzicom komponować pełnowartościową i odpowiednio zbilansowaną dietę najmłodszych.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Agnieszka Święcicka-Ambroziak, Kierownik ds. naukowych NUTRICIA, producenta Bebilon Junior 5 z Pronutra+

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz