Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Rozszerzanie diety niemowlaka to wyzwanie dla każdej mamy.

wprowadzanie glutenu

Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutein) znajdujących się w zbożach. Składnik ten budzi kontrowersje. W ciągu ostatnich lat powielano wiele mitów na jego temat, zarówno w przypadku diety dorosłych, jak i dzieci. Nie pomagały w tym zmienne opinie naukowców. Najnowsze badania, opublikowane pod koniec 2014 roku, dowiodły jednak, że o zachorowaniu na celiakię (trwającą całe życie, immunologiczną chorobę charakteryzującą się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień) decydują jedynie predyspozycje genetyczne. W związku z tym gluten należy traktować jak każdy inny produkt i wprowadzać do diety dziecka tak, jak inne pokarmy uzupełniające.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz