Manipulacja etykietą, czyli co należy wiedzieć o opakowaniach produktów dla najmłodszych dzieci

Na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze produktów dla najmłodszych?

produkty dla dzieci

Informacje zawarte na opakowaniach żywności bardzo często stanowią jedyne źródło wiedzy o produkcie. Umieszczone na nich dane muszą być więc rzetelne i nie powinny budzić najmniejszych wątpliwości. Szczególnie jeśli podajemy je niemowlętom i małym dzieciom. Jednak nie zawsze tak jest. 

Produkty dla dzieci pod szczególnym nadzorem

Producenci żywności dla niemowląt i małych dzieci są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa, które przewidują odrębne, dużo bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych, normy bezpieczeństwa. Taka żywność jest dopasowana do etapów rozwoju dziecka oraz zaspokaja ich wyjątkowe potrzeby żywieniowe. Zawsze staraj się dokładnie sprawdzać etykiety – na nich powinny znaleźć się informacje o wszystkich składnikach w produkcie. Bezpieczny skład jest bardzo istotny, bowiem niemowlęta i małe dzieci są w większym stopniu narażone na obecność zanieczyszczeń i substancji dodatkowych w pożywieniu. Jest to szczególnie ważne, ponieważ prawidłowe żywienie w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, już od poczęcia, to czas, w którym następuje intensywny rozwój jego mózgu, kształtuje się układ odpornościowy oraz dojrzewa układ pokarmowy. W czasie ciąży zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze zapewnia organizm mamy. Najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia jest karmienie piersią (przez pierwsze 6 miesięcy staramy się karmić maleństwo wyłącznie piersią), które ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka.

Sytuacja zmienia się w trakcie rozszerzania diety. Wprowadzając nowe pokarmy do jadłospisu dziecka należy zwracać szczególną uwagę na:

⦁ informacje o wartościach odżywczych produktu, by wiedzieć, ile składników odżywczych dostarczamy dziecku w konkretnym posiłku;
⦁ oznaczenie wiekowe, np. po 6., 9., 12. miesiącu życia, umieszczone na opakowaniu – dzięki temu mamy pewność, że produkt jest przeznaczony i dostosowany do potrzeb niemowląt i małych dzieci;
⦁ składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji – prawo wyróżnia 14 składników, których wyodrębnienia domaga się w wykazie na etykiecie. Znajdują się wśród nich np. zboża zawierające gluten, orzechy oraz jaja;
⦁ instrukcje prawidłowego przygotowania i podawania posiłku;
⦁ warunki przechowywania produktu;
⦁ dodatkowo, warto zwracać uwagę na to, czy na etykiecie produktu widnieje napis informujący o tym, że produkt spełnia rygorystyczne normy jakościowe – jego obecność to gwarancja jakości i bezpieczeństwa danego produktu;
⦁ termin przydatności.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz