Wielkanocny stół malucha

Czy potrawy z wielkanocnego stołu są odpowiednie dla najmłodszych dzieci? Warto zastanowić się nad tym, zanim zaczniesz przygotowywać świąteczne posiłki dla całej rodziny.

Wielkanoc z dzieckiem

Wielkanocne śniadanie w rodzinnym gronie to czas, w którym dziecko poznaje zarówno świąteczne tradycje, jak i smaki. To również doskonała okazja, by rozszerzyć jego dietę o nowe i zdrowe potrawy. Ale czy żurek z kiełbasą i lukrowany mazurek powinny znaleźć się na wielkanocnym talerzyku malucha? Pamiętajmy, że dziecko to nie mały dorosły i nie wszystkie przysmaki z "dorosłego stołu" są dla niego odpowiednie. Szczególnie zwracajmy uwagę na potrzeby wrażliwych organizmów niemowląt i małych dzieci.

Jak przygotować maluszka na te kilka dni pełnych wrażeń? Więcej >>>

Święconka dla malucha

Przygotowywanie pierwszej święconki to niewątpliwie duże wydarzenie dla malucha. Zwróćmy jednak uwagę na to, że nie wszystkie tradycyjne przysmaki z koszyczka wielkanocnego są odpowiednie dla nie w pełni wykształconego układu pokarmowego najmłodszych dzieci. Pamiętajmy, że organizmy niemowląt i małych dzieci różnią się od organizmów dorosłych i mają specjalne potrzeby żywieniowe. Są szczególnie wrażliwe na niedobry lub nadmiary składników odżywczych, dlatego ich codzienne menu powinno zapewnić wszystkie niezbędne do intensywnego rozwoju składniki, odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, tłuszczu oraz wapnia i witamin. W przygotowaniach do świąt uwzględnijmy specjalne potrzeby żywieniowe dziecka i zaproponujmy mu zdrowe wersje tradycyjnych potraw.

Wielkanocne jajko

Okres wielkanocny to znakomita okazja, by włączyć do dziecięcego menu jajka. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ekspertów, całe jajko możemy wprowadzić do diety dziecka już od 7. miesiąca życia. Jajko stanowi cenne źródło witaminy D i wapnia. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, warto zatem uwzględnić je w jadłospisie. By zachęcić malucha do spróbowania wielkanocnego jajka, możemy podać je w formie pasty z odrobiną jogurtu naturalnego. Starszym dzieciom możemy do pasty dodać szczypiorek, natkę pietruszki lub rzeżuchę. Nie proponujmy dzieciom tradycyjnych jajek z majonezem, tak popularnych na polskich stołach. Choć podczas świąt wielkanocnych spożywamy dużo więcej jajek niż na co dzień, starajmy się nie namawiać naszych pociech do nadmiernego ich spożywania. Pamiętajmy też, aby nie podawać dziecku potraw z surowymi jajkami, które mogą być źródłem zakażenia Salmonellą!

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz