Czy kobiety w ciąży powinny unikać pokarmów mlecznych?

Kiedyś zalecano dietę bezmleczną dla kobiet w ciąży, aby nie spowodować uczulenia na białka mleka krowiego u rodzących się dzieci.

Mleko w ciąży

Na podstawie badań, głównie skandynawskich, ustalono, że takie postępowanie nie przynosi oczekiwanych efektów. Obecnie zaleca się, aby kobiety ciężarne odżywiały się racjonalne i zdrowo i nie zaleca się w tym okresie stosowania diet eliminacyjnych.

W jadłospisie kobiety w ciąży nie powinno zabraknąć nabiału (mleka, produktów mlecznych, jajek), gdyż są one źródłem białka - głównego składnika odżywczego i budulcowego, istotnego zarówno dla matki, jak i rozwijającego się płodu. Produkty mleczne zawierają również inne składniki odżywcze, jak  węglowodany i tłuszcze, są także źródłem wapnia i witamin.

Kobieta ciężarna może także spożywać, w rozsądnej ilości, inne produkty mleczne, np. w formie fermentowanych napojów mlecznych (kefiry, maślanki i jogurty), najlepiej jednak bez dodatku cukru. Sery żółte powinna jeść w ograniczonych ilościach, z uwagi na dużą koncentrację białka i tłuszczu oraz zawartość soli.

TW

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz