Jak się przygotować do ciąży? Podpowiadamy!

O zdrowe nawyki żywieniowe warto zadbać już na etapie planowania ciąży.

dieta w ciąży

Większość kobiet, gdy zobaczy dwie kreski na teście ciążowym, postanawia radykalnie zmienić swoje nawyki na zdrowsze. Przede wszystkim panie zaczynają zwracać uwagę na to, co jedzą, by nie zawierało konserwantów i zbędnych cukrów, tłuszczy, a także by posiłki były bogate w minerały i witaminy. Tymczasem o zdrowej diecie należy pomyśleć już na etapie planowania ciąży. Styl życia i sposób odżywiania mogą mieć znaczący wpływ na płodność, dlatego należy swoje ciało przygotować na "małego lokatora" zawczasu. Zdrowsze odżywianie to lepsza płodność i lepsze warunki do utrzymania ciąży, jak i prawidłowego rozwoju płodu.

Jeśli planujesz ciążę, warto poważnie przyjrzeć się swojej diecie. Tyczy się to zarówno pań, jak i panów.

O czym pamiętać, przygotowując posiłki? Przede wszystkim o higienie. Panie myślą o produktach, witaminach, a to właśnie zachowanie czystości jest niezbędne. Pamiętaj więc, by:

  • dokładnie myć dłonie w ciepłej wodzie z mydłem, tuż przed i po kontakcie z żywnością, w toalecie, po kontakcie ze zwierzętami, a także po zmienianiu pieluch;
  • naczynia, sztućce i deski do krojenia myć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu;
  • warzywa i owoce dokładnie płukać pod bieżącą wodą;
  • oddzielać żywność surową od gotowej do spożycia;
  • używać innej deski do surowego mięsa i ryb;
  • przygotowane posiłki jeść na czystych talerzach;
  • mięso piec, gotować, smażyć do całkowitego ścięcia;
  • nie spożywać żywności nieświeżej, nadpsutej lub przeterminowanej.

Dieta bezpieczna dla ciężarnej

Pamiętaj, że niektóre pokarmy mogą być niebezpieczne dla ciebie i twojego dziecka. W ciąży zaleca się unikania produktów, które mogą być źródłem Listerii np. parówki, mielonki, wyroby garmażeryjne, przetwory z mleka niepasteryzowanego, a także w mięsa i ryby wędzone na zimno. Również niezwykle niebezpieczna w ciąży może być Salmonella, dlatego unikaj surowych jaj i potraw z ich dodatkiem. Jajka jedz tylko mocno ścięta, zrezygnuj także z surowych kiełków.

Bardzo kontrowersyjna jest kwestia spożywania ryb. Z jednej strony są bogate w kwasy DHA, witaminę D oraz jod, które bardzo korzystnie wpływają na rozwój płodu, z drugiej mówi się wiele o tym, że są także "bogate" w rtęć czy dioksyny. Według wytycznych Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju ciężarne mogą spokojnie spożywać: pstrąga, łososia, makrelę, sardynki, śledzie, szproty, fladrę, mintaja, morszczuka i solę. Za to wyeliminuj: rybę maślaną, marlina, tuńczyka, rekina i miecznika.

Oprócz kwasów Omega-3 zwróć uwagę, by w diecie nie zabrakło produktów bogatych w kwas foliowy. Naturalnym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, bób, buraki, a także pomarańcze, banany oraz zarodki pszenne. Rekomenduje się jednak, aby każda kobieta dodatkowo już na etapie planowania ciąży (co najmniej 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciążę) przyjmowała 0,4 mg kwasu foliowego w formie suplementu np. Femibion*.

Drób, czerwone mięso, wędliny, żółtko, suche nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana czy pieczywo razowe to produkty stanowiące naturalne źródło żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i wspomaga rozwój układu odpornościowego dziecka. W czasie ciąży zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta o połowę (czyli do 27 mg) w stosunku do okresu sprzed ciąży. Spożywając posiłki bogate w żelazo, warto zrezygnować z kawy i herbaty, które, ze względu na zawarte w nich taniny, mogą ograniczać jego wchłanianie. Aby wspierać układ odpornościowy dziecka, przyszła mama powinna także uwzględnić w codziennym jadłospisie produkty stanowiące źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6: kaszę gryczaną, wędliny, mięso, warzywa liściaste, czerwoną paprykę oraz ziemniaki.

Pamiętaj, że już w czasie ciąży, a nawet na etapie jej planowania, możesz wpłynąć na prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego i odpornościowego. Niestety czasami dieta bogata w odpowiednie składniki odżywcze i witaminy nie jest wystarczająca, dlatego koniecznie skonsultuj się z lekarzem prowadzącym ciążę w kwestii odpowiedniej suplementacji.

Planujesz ciążę i masz problem z określeniem dni płodnych? Sprawdź w kalendarzu Femibion >>>

* Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla zdrowia ważna jest zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia.

Komentarze (3)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Renata
2017-10-30 12:14:32

Ja zmieniłam dietę, rozszerzyłam ją w sumie o wiele wartościowych produktów, przestałam pic kawe i alkohol. Zaczęłam też suplementować ovarin zawiera on kwas foliowy który rekomendowany podczas ciaży jak i przed.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
jurniczka
2017-10-02 13:22:16

przede wszystkim dużo żelaza i magnezu, ja jestem w pierwszym trymestrze i najważniejsze jest to aby uzupełniać niedobór żelaza, moja dieta już nie wyrabia, więc do tego stosuje suplement dicofer, idealny dla kobiet w ciaży :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
nina
2017-09-16 14:36:05

nie jem miesa ani produkttów odzwierzęcych, jak myślałam o ciąży to dokładnie omówiłam sprawę z lekarzem, przed staraniami zaczęłam brać mama dha premium z kwasem foliowym i żelazem, wyniki miałam ok, całą ciążę brałam i też podczas KP, całyc zas kontrolowałam wynii i wszystko było ok. Dietę prowadziłam zdrową, bogatą w witaminy, musialam pokazywać wyniki mamie bo była spanikowana jak to tak bez mięsa w ciązy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz