Czego mamy nie wiedzą na temat przetworów zbożowych?

Mamom zadano pytania związane ze zdrowym trybem życia, z podstawami odżywiania, a przede wszystkim zbadano ich wiedzę na temat przetworów zbożowych. Czy wiedzą na ten temat wszystko?

dieta malucha

65 proc. badanych mam wie, że przetwory zbożowe są jedną z najważniejszych kategorii spożywczych, zaraz po warzywach i owocach.

Jednocześnie jednak niemal taka sama ilość odpowiadających (64 proc.) twierdzi, że należy je spożywać średnio 1-2 razy dziennie, a  6 proc., że nawet rzadziej. Tymczasem eksperci ds. żywienia podkreślają, że przetwory zbożowe powinny pojawiać się na naszych talerzach w większości z zalecanych 4-5 posiłków.

Blisko 90 proc. pytanych mam zadeklarowało też, że ma wiedzę, jakie składniki odżywcze są zawarte w przetworach zbożowych.

Jednak mamy nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że wartościowe pod tym względem są wszystkie ich kategorie:

  • mąka zawiera wiele składników mineralnych - wie 37 proc. badanych mam,
  • wszystkie płatki czy pieczywo to źródło pochodzących ze zbóż witamin z grupy B -  54 proc.,
  • wartościowe pod względem odżywczym są wszystkie rodzaje kasz - 54 proc..

Dobrze, że Polacy doceniają nasze rodzime przetwory zbożowe. Stanowią one jeden z zasadniczych elementów naszej codziennej diety. W Piramidzie Prawidłowego Żywienia produkty zbożowe znajdują się prawie u podstawy, dlatego powinny znaleźć swoje miejsce w we wszystkich głównych posiłkach. Znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi, wprowadzają urozmaicenie i wzbogacenie diety, ponieważ każdy z nich posiada inne walory smakowe i mnóstwo wartościowych składników odżywczych - mówi ekspert dr hab. Dariusz Włodarek. 

TW

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz