Czy weganka w ciąży powinna się dodatkowo suplementować?

Obecnie wiele kobiet rezygnuje nie tylko z mięsa, lecz także z produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy jednak taki sposób odżywiania jest najlepszy dla kobiety w ciąży?

weganka w ciąży

Weganizm jest to dieta roślinna, która wyklucza z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jajka, mleko oraz miód. Opiera się zatem na kaszach, strączkach, warzywach i owocach. Panuje fałszywe przeświadczenie, iż jest ona przyczyną wielu niedoborów witamin i minerałów.

Według Światowej Organizacji Zdrowia odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa na każdym etapie rozwoju człowieka. Standardowym suplementem dla wegan i wegetarian jest witamina B12. Co jednak w przypadku kobiet w ciąży, których zapotrzebowania na składniki odżywcze wzrastają?

Ważne jest odpowiednie łączenie produktów roślinnych w celu wykorzystania efektu uzupełniania aminokwasów, aby podnieść wartość biologiczną zawartych w nich składników.

Dieta wegańska może zapewnić dziecku i przyszłej mamie wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
2018-01-16 07:46:12

Byłam weganką w ciąży. Teraz mój syn ma AZS z powodu uczulenia na mleko. Szkoda, że nikt mi wcześniej nie powiedział że będąc w ciąży weganką robię swojemu dziecku krzywdę. Ale co tam, ideały i dobro zwierząt ważniejsze od własnego dziecka,nie? Nie dam się więcej na to nabrać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz