Dieta wątrobowa - co jeść, by wspomóc organizm?

Dieta wątrobowa to ważny element terapii schorzeń tego narządu. Co zatem jeść, by wspomóc otłuszczony gruczoł?

dieta wątrobowa

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które z roku na rok jest diagnozowane u coraz większej liczby osób. Przyczyn powstawania choroby jest wiele, ale bez wątpienia wielu pacjentów miało szansę na uniknięcie tych nieprzyjemnych i przede wszystkim niebezpiecznych dolegliwości. Równie ważna (i skuteczna) może być nie tylko profilaktyka, ale także dieta na stłuszczoną wątrobę. Dowiedz się zatem, jak komponować swój jadłospis, by wspierać organizm i zapobiegać groźnym skutkom chorób wątroby.

ABC stłuszczenia wątroby

Prof. dr hab. med. Janusz Cianciara definiuje stłuszczenie wątroby jako nadmierne gromadzenie się związków tłuszczowych w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Stopień otłuszczenia wpływa na zaburzenie funkcji tego narządu, dlatego w większości przypadków pacjenci cierpią także na zapalenie wątroby lub będące jego wynikiem zwłóknienie gruczołu. Konsekwencją takich zmian jest z kolei niebezpieczna dla zdrowia i życia pacjenta marskość wątroby.

Warto dodać, że stłuszczenie wątroby jest kojarzone przede wszystkim z osobami nadużywającymi alkoholu. W ostatnim czasie coraz częściej diagnozuje się to schorzenie u osób, które nie zaglądają do kieliszka zbyt często. Z tego powodu wprowadzono pojęcie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. non alkoholic fatty liver disease – NAFLD). Badanie tkanek wątrobowych pozwala natomiast na wyróżnienie niealkoholowego stłuszczenia wątroby (nonalcoholic fatty liver – NAFL) oraz niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby (nonalcoholic steatohepatitis – NASH). Drugi typ schorzenia znacznie częściej dotyka mężczyzn niż kobiet. Choroba najczęściej dotyka osoby otyłe lub z nadwagą. Warto dodać, że pacjenci, u których zdiagnozowano niealkoholowe stłuszczenie wątroby rzadko skarżą się na inne schorzenia tego gruczołu. Są jednak narażeni na wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych, dlatego ważne jest podjęcie właściwego leczenia i zadbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę wątrobową. Prawidłowo skomponowany jadłospis jest bowiem podstawą zahamowania lub ograniczenia procesu chorobotwórczego i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu groźnych dla życia dolegliwości.

Z kolei alkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka aż 30% osób nadużywających alkoholu. W ich przypadku pojawia się duże ryzyko uszkodzenia wątroby, a wraz z rozwojem schorzenia może pojawić się zagrażająca życiu marskość wątroby.

Przyczyny stłuszczenia wątroby

Najczęściej występującą przyczyną stłuszczenia wątroby jest tzw. zespół metaboliczny, które bywa również określany w literaturze fachowej jako zespół X. Jego objawami są otyłość brzuszna (80 cm obwodu talii w przypadku kobiet, 94 cm w przypadku mężczyzn), wysoki poziom trójglicerydów (powyżej 150 mg/d), spadek poziomu tzw. dobrego cholesterolu (

Do znanych przyczyn stłuszczenia wątroby zalicza się także liczne choroby, np. nadwagę, otyłość, cukrzycę typu 2, ale także dietę z dużą zawartością tłuszczu zwierzęcego i zasobną w węglowodany, siedzący tryb życia, stosowanie niektórych leków (metotreksat, salicylany, amiodaron, diltiazem, glikokortykosteroidy, duże dawki witaminy A) oraz zażywanie narkotyków. Stłuszczenie wątroby może pojawiać się także w procesie przebiegu wirusowego zapalenia wątroby typu C. Zdarza się, że schorzenie towarzyszy chorobom powodującym zaburzenia przemiany materii. Należą do nich, m.in. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, rak trzustki, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki czy choroby nowotworowe przewodu pokarmowego.

Objawy stłuszczenia wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba, która w większości przypadków nie daje żadnych objawów. Właśnie dlatego jej leczenie nie należy do najłatwiejszych, a zbyt późna diagnoza przyczynia się do podjęcia terapii w momencie, gdy proces chorobowy jest bardzo zaawansowany. Niemniej jednak zdarza się, że pacjenci ze stłuszczoną wątrobą odczuwają zmęczenie, osłabienie, pogorszenie samopoczucia, dyskomfort w jamie brzusznej czy ból w prawej górnej części brzucha. Objawem choroby może być także powiększenie wątroby oraz śledziony, które czasami są widoczne gołym okiem - pacjent może dostrzec u siebie zniekształcenie brzucha.

Leczenie stłuszczenia wątroby

Leczenie stłuszczenia wątroby jest oparte na terapii choroby, która przyczyniła się do dolegliwości wątrobowych. Pacjenci cierpiący na cukrzycę przyjmują więc leki obniżające poziom cukru we krwi, a osoby otyłe lub z nadwagą są poddawane odchudzaniu i nierzadko zabiegom zmniejszania żołądka. Ponadto wszyscy chorzy są zachęcani do podjęcia aktywności fizycznej usprawniającej metabolizm. Konieczne jest także przestrzeganie diety wątrobowejPrzepisy zalecone przez specjalistów (lekarza i dietetyka) pozwalają na ograniczenie szkodliwych składników i zwrócenie szczególnej uwagi na produkty wspomagające walkę z chorobą.

Jak jeść, by wspomóc chorą wątrobę?

Stłuszczona wątroba wymaga specjalnej uwagi, dlatego konieczne jest zmienienie swoich nawyków żywieniowych i planowanie posiłków tak, by układ trawienny mógł z łatwością poradzić sobie z przyjętym pokarmem. Z tego powodu lekarze i dietetycy zalecają spożywanie pięciu małych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Ważna jest również regularność. Odstępy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny. Pomiędzy nimi dopuszczalne jest tylko picie niegazowanej wody mineralnej lub innych napojów obojętnych (np. niesłodzona herbata). Pierwszy posiłek powinien być natomiast spożywanie nie później niż godzinę po przebudzenia. Ostatni zaś musi być zjedzony na 2-3 godziny przed snem. Ważne jest także, żeby spożywać posiłki świeżo przygotowane. Wszystkie potrawy należy dokładnie przeżuwać, by przyspieszyć i ułatwić trawienie. Ponadto nie należy pić w trakcie posiłku, a na kolację nie powinno się jeść owoców oraz słodyczy. Warto pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Nie należy przesadzać jednak z tłuszczami - nawet tymi dobrej jakości. Dozwolone warzywa powinno się spożywać w przynajmniej 3-4 posiłkach dziennie, ale koniecznie jest ograniczenie owoców do dwóch porcji dziennie. 2-3 razy dziennie należy sięgać po porcje chudego niesłodzonego nabiału. Ryby natomiast trzeba jeść 3 razy w tygodniu. Konieczne jest ograniczenie spożycia tłustego mięsa i tłustych wędlin. Po słodycze można sięgać maksymalnie 2 razy w tygodnia i nie należy zapominać, że ich porcje powinny być ograniczone. Należy także bezwzględnie unikać alkoholu i ograniczyć sól oraz ostre przyprawy.

Dieta na stłuszczoną wątrobę - najważniejsze wskazówki

Dieta na stłuszczoną wątrobę polega na ograniczeniu tłuszczu i włączenie do jadłospisu produktów lekkostrawnych. Co ciekawe, należy ograniczyć nie tylko składniki bogate w tłuszcz zwierzęcy i cholesterol. Równie ważne jest ograniczenie tłuszczów pochodzenia roślinnego, choć te są dopuszczalne w diecie w odpowiednich ilościach. Dietetycy uważają, że zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić nie więcej niż 40-50 g na dobę. Ponadto konieczne jest wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych, wzdymających i długo zalegających w żołądku. Unikać należy też ostrych przypraw. W diecie wątrobowej zaleca się także ograniczenie ilości błonnika. Właśnie z tego powodu produkty pełnoziarniste są zabronione. Z kolei białko jest zalecane w formie fizjologicznej, ale powinno być równomiernie rozłożone na podstawowe posiłki diety wątrobowejJadłospis musi być bowiem urozmaicony i zbilansowany. Ponadto trzeba zadbać o włączenie do dań produktów bogatych w witaminę C, która wpływa na układ odpornościowy, pobudzając o do wytwarzania przeciwciał zwalczających stan zapalny. To szczególnie ważne w przypadku schorzeń wątroby. Czytaj więcej na temat diety wątrobowej na http://essentiale.pl/dieta-watrobowa.

Dieta wątrobowa - produkty zakazane

Na pierwszym miejscu produktów zakazanych w diecie wątrobowej jest alkohol. Należy bezwzględnie wyeliminować go z życia, ponieważ nawet niewielkie dawki mogą zaszkodzić stłuszczonemu narządowi. Niepożądane są także mocna kawa i herbata. Można zastąpić je jednak herbatkami owocowymi i ziołowymi. Specjaliści zalecają także rezygnację z produktów pełnoziarnistych, tłustego mięsa, nabiału i podrobów. W zamian za to należy włączyć do diety dużą porcję warzyw. Należy także ograniczyć warzywa kapustne, paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórki, rzodkiewki, kukurydzę, warzywa smażone i konserwowane octem. Konieczne jest także wyeliminowanie z diety wszystkich warzyw strączkowych i niedojrzałych owoców. Niewskazane są również - ostre przyprawy: ocet, chrzan, papryka, pieprz, musztarda oraz słodycze: chałwa, czekolada, produkty zawierające tłuszcz, kakao i orzechy.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów walki ze stłuszczeniem wątroby jest dieta wątrobowaJadłospis powinien być jednak skonsultowany z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem, który sprawdzi, czy w diecie nie brakuje cennych składników odżywczych, a proporcje są zachowane. Ważne jest również przestrzeganie por posiłków oraz dbanie o to, by poszczególne porcje nie były zbyt obfite. Wszystko to pozwoli zahamować rozwój choroby i przyczyni się do dobrego samopoczucia każdego dnia.

Źródła:

 

Materiał partnera

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz