Ile sera w serku topionym - czyli rozwiewamy wątpliwości dotyczące produktów Hochland!

Choć proces produkcji serków topionych uległ modyfikacjom, podobnie jak stosowane składniki, nadal spotykamy opinie o szkodliwości serów topionych, których skład i walory smakowe są dalekie od oczekiwań konsumentów. Sprawdźmy jednak, co kryje się w kremowych serach topionych Hochland.

serek topiony

Sery Hochland robi się z... sera!

Mleko, ser i masło to składniki, których w kremowych serkach jest najwięcej, dlatego na etykiecie są wymieniane na pierwszych miejscach. Główną zaletą kremowych serków Hochland jest zatem ich skład. Powstają z prawdziwego, dojrzewającego sera żółtego. Mleko, użyte do produkcji żółtego sera, Hochland skupuje od kilkuset polskich dostawców, którzy przestrzegają wyznaczonych przez firmę standardów. Różne gatunki serów żółtych dojrzewają w odpowiednich warunkach i czasie, co gwarantuje wysoką zawartość składników odżywczych, m.in. białka i wapnia. Podstawą produkcji kremowych serków jest ser żółty cheddar, ale w zależności od oczekiwanego wariantu smakowego używa się również subtelnie śmietankowej Goudy, Emmentalera gwarantującego delikatnie orzechowy posmak czy słodkiego, wyrazistego Maasdamera. Po przeanalizowaniu składu, stwierdzam, że kremowe serki topione firmy Hochland to wartościowy produkt, ze względu na wysoką zawartość białka i wapnia. Mleko, z którego powstają sery żółte wykorzystane w produkcji serków topionych pochodzi wyłącznie od krów karmionych paszami wolnymi od GMO co jest dodatkowym argumentem za pojawieniem się kremowego sera topionego Hochland w naszym jadłospisie  - zdaniem dietetyka Anny Matusik.

Z naturalnych składników

W najpopularniejszym z wariantów serków Hochland, czyli śmietankowym zawarte jest aż 98% składników naturalnych - odpowiednio dobrana kompozycja serów żółtych, masło i mleko. Są pozbawione zarówno konserwantów jak i sztucznych barwników. Do pozostałych typów, w zależności od profilu smakowego są dodawane aromatyczne zioła, warzywa, grzyby czy salami.  Żaden z kremowych serów nie zawiera utwardzonych tłuszczy roślinnych. Zaledwie 2% stanowią sole emulgujące. W tak niewielkim stężeniu są to substancje w pełni bezpieczne dla organizmu człowieka, a ich maksymalny poziom w produktach spożywczych jest ściśle określony Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Łączą one wszystkie składniki w gładką masę i to dzięki nim kremowe serki Hochland mają delikatną idealnie kremową konsystencję.

 

Zaskakujące tajniki procesów produkcji

Jak produkuje się słynne serki Hochland? Bloki serów żółtych służących do produkcji kremowych serów Hochland są rozdrabniane i wraz z precyzyjnie odważoną ilością mleka i masła trafiają do specjalnej maszyny. Następnie w temperaturze dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza ulegają procesowi topnienia, w wyniku którego wszystkie składniki łączą się na gładką masę. Kolejnym krokiem jest dodanie, w zależności od wariantu - ziół, papryki, cebuli, czosnku, szczypiorku, pieczarek, borowików czy salami. Tak przygotowaną masę wtłacza się do foremek o określonym kształcie. Zapakowane sery są stopniowo schładzane, aby zachowały swoją gładką, kremową konsystencję. To sprawia, że są one bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzają się jako składnik sosów, zup i dipów. Mogą zastąpić masło i margarynę, skutecznie obniżając wartość kaloryczną przygotowanego posiłku, jak również, zależnie od wybranego wariantu smakowego, mogą urozmaicić śniadanie, lunch, czy relaksującą kolację. Ze względu na zawartość białka i wapnia oraz wysokiej jakości składniki możemy śmiało sięgać po sery kremowe Hochland, których smak i konsystencja są wynikiem zastosowania składników najwyższej jakości i wiedzy na temat gustów polskich konsumentów

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz