Jajko - czy nadaje się tylko na śniadanie?

Poznaj nową książkę duetu Kasi i Zosi Pilitowskich, które przekonują, że jajko w każdym wydaniu mogą być przepyszne!

jajko

Jajko kojarzy nam się przeważnie ze śniadaniem. I to jeszcze takim niedzielnym, kiedy na wszystko jest czas i nikt się nigdzie nie spieszy. Też tak macie? Na szczęście powstała książka, która pokazuje jak w prosty sposób przemycić jajko również do obiadów i podwieczorków, a nawet kolacji!

Zobacz też: Jedyna książka o wychowaniu dzieci, którą MUSI przeczytać każdy rodzic!

Sposobów podanie jajka jest całe mnóstwo. Nie są to oczywiste sposoby, wręcz nietuzinkowe: na miękko z karmelem,  w jajecznicy, z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.

Wszyscy doskonale wiemy, że dzieci nie są najlepszymi zjadaczami jajek. Tymczasem Kasia i Zosia przekonają nawet najbardziej zatwardziałego uparciuszka, że jajka są smaczne i zdrowe! I to bez przekombinowanych, trudnych przepisów.

Moim zdaniem to idealna propozycja dla każdej Mamy, która dba o to, by w jadłospisie jej Malucha niczego nie zabrakło. I nie lubi też nudy w kuchni, ciągle szuka nowych smaków i lubi eksperymentować. Co wcale nie znaczy, że w książce zabrakło tradycyjnych przepisów na jajko na twardo, w koszulce czy w toście. Razem z Kasią i Zosią można nauczyć się łatwych sztuczek, które pomogą nam w poradzeniu sobie z najtrudniejszymi daniami z jajkami.

Książka autorstwa duetu mama i córka, czyli Kasi i Zosi Pilitowskich, które jedncześnie są też właścicielkami baru śniadaniowego, jest idealnym wprowadzeniem do świata, gdzie na stole króluje jajko. To w ich kuchni śniadaniowej wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące dania przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak.

"Jajko", Kasia i Zosia Pilitowskie
Wydawnictwo Buchmann
Cena detaliczna: 39,99 zł

 

 

AK

Zdjęcie: materiały prasowe

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz