Przepis na muffinki z... żelkami. Pomysł na słodką przekąskę w trakcie majówki

W trakcie plenerowych wypadów za miasto zaskoczmy małych i dużych łasuchów przepysznymi… muffinkami z soczyście owocowymi żelkami!

Babeczki z żelkami Śmiejżelki Sokki Słodki Sad

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki białej oranżady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Śmiejżelki Sokki Słodki Sad 3 opakowania

 

  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli ucierając, wlewamy połowę oranżady i oleju. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas ucieramy ciasto na wolnych obrotach miksera. Wlewamy pozostałą oranżadę i olej. Ucieramy, aż całość się połączy.

Masę przelewamy do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 3/4 wysokości).

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180° C (góra/dół). Pod koniec czasu sprawdzamy. Jeśli jest suchy, możemy wyjąć muffinki z piekarnika. 

W ostudzonych babeczkach wykrawamy środki i wkładamy po 2-3 żelki.

Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Na wierzchu każdej układamy żelki.

Smacznego!

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz