Przepis na puszyste i pachnące muffinki z bananami i pełnoziarnistą kaszką jaglaną

Idealna dla Maluszków już po 12 miesiącu życia!

muffinki

Bardzo proste w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremek, piec ok 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do dzieła!

Zobacz też: Podawaj swojemy dziecku pomarańcze - są dobre na wzrok!

2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii

Polecamy: Woda kokosowa - czy naprawdę jest taka zdrowa?

Suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre. Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem!

Wskazówka: ciasto na muffinki można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin.

 

Więcej pyszności dla dzieci na holle.pl

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz