Kiedy czas na gluten w diecie niemowlaka? Sprawdź

Na temat wprowadzania glutenu do jadłospisu dziecka wciąż krąży wiele mitów, chociaż aktualne wytyczne ekspertów jednoznacznie wskazują odpowiedni moment na podanie produktów zbożowych. Wbrew powszechnej opinii, nie ma on związku ze sposobem karmienia maluszka. Dowiedz się, kiedy podczas rozszerzania diety niemowlęcia możesz rozpocząć ekspozycję na gluten.

Większość rodziców rozpoczyna rozszerzenie diety niemowlaka w okolicach 5-6 miesiąca jego życia. O ile pierwszy etap – wprowadzanie warzyw czy owoców nie stanowi większego problemu, to już kolejny, czyli podawanie glutenu, jest wyzwaniem zwłaszcza, gdy rodzice po raz pierwszy podają żywność uzupełniającą.

 

Czym jest gluten i dlaczego należy go wprowadzać do diety?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w niektórych zbożach (pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w ich produktach np. mąkach, kaszkach, makaronie czy pieczywie). To popularny alergen, występujący zwłaszcza wśród najmłodszych. Niegdyś sądzono, że im później podamy niemowlakowi gluten, tym ryzyko wystąpienia celiakii (tzw. choroby trzewnej, w której należy bezwzględnie wyeliminować gluten z diety) będzie niższe. Dzisiejsze badania nie potwierdzają tej tezy. Na występnie celiakii nie ma wpływu ani ochrona w postaci karmienia piersią (chociaż niesie ono ze sobą szereg innych korzyści), ani opóźniony moment ekspozycji na gluten. Predyspozycje do celiakii dziedziczone są w genach. Gluten należy wprowadzić do diety dziecka w odpowiednim momencie, aby w razie konieczności prędko zdiagnozować ewentualną nietolerancję czy alergię na ten składnik pokarmowy.

 

Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety?

Ekspozycję na gluten należy rozpocząć jeszcze w pierwszym roku – między 5. a 12. miesiącem życia dziecka (nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia). Można dostarczać go w postaci małych porcji produktów zbożowych. Na początek najlepiej sprawdzą się delikatne kaszki o gładkiej konsystencji czy dania obiadowe z makaronem. Dziecku możesz podawać:

1-2 łyżeczki mlecznej kaszki pszennej (np. manny) przygotowanej na wodzie;
1-2 łyżeczki kaszki pszennej z dodatkiem mleka modyfikowanego odpowiedniego dla wieku dziecka;
zupkę lub obiadek z pszennym makaronem.


O czym należy pamiętać podając gluten?

Gdy rozpoczniecie ekspozycję na gluten warto obserwować reakcje maluszka, jak przy wprowadzaniu każdego innego nowego produktu. Jeśli po wprowadzeniu produktu z glutenem nie wystąpią niepokojące objawy, można kontynuować podawanie tego składnika przy kolejnych posiłkach. Jeżeli wystąpi wysypka, biegunka, utrata apetytu, obfite ulewania, wymioty itp. należy udać się z dzieckiem do lekarza.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz