Czy żywność zmodyfikowana genetycznie - GMO wpływa na zdrowie naszych maluchów?

Najbardziej podatne na działanie żywności zmodyfikowanej genetycznie są dzieci. Nie mają one jeszcze wykształconych w odpowiednim stopniu mechanizmów obronnych. Tymczasem naukowcy twierdzą, że GMO może zmieniać przebieg metabolizmu komórek, wywoływać różnego rodzaju alergie i choroby.

Żywność GMO

W Europie najczęściej zmienia się materiał genetyczny takich warzyw, jak: soja, kukurydza, rzepak, buraki cukrowe i ziemniaki. Jaki wpływ mogą mieć one na nasze zdrowie? Eksperci przeciwni GMO twierdzą, że mogą wystąpić reakcje alergiczne, problemy z wątrobą, problemy z płodnością oraz rozwojem płodu, a nawet modyfikacje genetyczne, gdyż geny pochodzące z GMO pozostają w organizmie człowieka.

Zwolennicy wymieniają takie argumenty „za”, jak: genetycznie modyfikowana żywność przed wprowadzeniem na rynek jest szczegółowo i dokładnie badana pod kątem bezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt; rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne - mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego.

Czy GMO jest szkodliwe dla dzieci?

Nigdy wcześniej genetycznie zmodyfikowane organizmy nie były częścią ludzkiej diety. Nie badano zatem, czy są one niebezpieczne.  W książce „Genetyczna ruletka” Jeffrey Smith, zajmujący się inżynierią genetyczną żywności, zwraca uwagę na takie aspekty, jak:

  • Dzieci są szczególnie narażone na negatywne oddziaływanie GMO m.in. dlatego, że są do czterech razy bardziej podatne na alergie pokarmowe od dorosłych. Młode, rozwijające się organizmy wykorzystują więcej pożywienia do budowy organów i tkanek niż dorośli, którzy pożytkują je raczej na wytwarzanie energii i magazynują w formie tłuszczu.
  • Dodatkowo dzieci spożywają dużą ilość produktów, które mogły zostać poddane inżynierii genetycznej. Ich dieta zawiera np. wyższy procent kukurydzy niż dieta dorosłych.
  • Matki używające skrobi kukurydzianej, jako substytutu talku w pielęgnacji skóry dziecka, narażają je na oddziaływanie GMO poprzez wdychanie. Czasami niemowlęta są stale karmione odżywkami sojowymi.
  • Nienarodzone dzieci również poddawane są działaniom GMO. Według badań, pestycydy towarzyszące uprawom GMO (toksyna Bt i herbicydy), mogą przenikać do krwi człowieka, w tym kobiet ciężarnych i noworodków.

Podkreśla, że po zjedzeniu żywności transgenicznej nie od razu zachorujemy lub dostaniemy alergii. Proces będzie trwał przez lata, a jego skutki mogą być nieprzewidywalne w kolejnych pokoleniach.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz