Jak gotować, żeby dziecko jadło ze smakiem – garść inspiracji

Jesteś mistrzynią gotowania, ale gotowanie dla dziecka spędza Ci sen z powiek? Zupełnie niepotrzebnie!

jedzenie

Rozszerzenie diety u dziecka jest momentem przełomowym nie tylko dla niego samego, ale także dla rodziców. Oto maluch przestaje być zależny od mleka i zaczyna doskonalić umiejętność zaspokajania głodu pokarmem stałym. Szybko jednak okazuje się, że jest to wyzwanie przede wszystkich dla gotujących mam – jak przygotować coś zdrowego i pożywnego, co jednocześnie nie zabierze zbyt wiele czasu?

Jak gotować dla dziecka?

Każda mama wie, że kluczem do sukcesu jest eksperymentowanie z różnymi daniami i obserowacja małego smakosza – nie od dziś wiadomo, że dzieci nie odbiegają w tej kwestii od dorosłych i mają swoje indywidualne preferencje. Dobrą strategią będzie przygotowanie dziennika posiłków dla dziecka, w którym będziesz planować jadłospis i jednocześnie zapisywać, które dania nie zostały przyjęte z entuzjazmem, a które okazały się strzałem w dziesiątkę. Niech nie przerazi cię groźnie brzmiąca nazwa – choć koniecznośc notowania wszystkich posiłków może okazać się nużąca, kto wie, czy nie unikniesz dzięki temu poczucia frustracji i pogubienia w upodobaniach swojej pociechy.

 

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz