Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowej żywności?

Okazuje się, że można w bardzo przystępny sposób przekazać dziecku zdrowe nawyki żywieniowe.

program dla szkół

Gotujcie i jedzcie razem!

Czas spędzany razem podczas uprawiania sportu czy wyjścia do kina skutecznie wzmacnia więzi rodziców z dziećmi. Warto pamiętać, że tak zwykłe, codzienne czynności, jak wspólne przygotowywanie posiłków i jedzenie przy jednym stole działają tak samo! Zarówno dla malucha, jak i ucznia szkoły podstawowej najważniejsze jest to, aby rodzice byli blisko. Dlatego jeżeli jesteś zajęta domowymi obowiązkami, nie odsyłaj znudzonego dziecka przed komputer lub telewizor. Bądźcie razem!

Pierwsze wspólne chwile można spędzić jeszcze przed pójściem do szkoły i pracy. Spróbuj znaleźć rano 15-20 minut na przygotowanie pierwszego i drugiego śniadania razem z dzieckiem. Nie musi to być nic wykwintnego i czasochłonnego. Zróbcie jaglankę z jogurtem i musem truskawkowym, a do szkoły zapakuj dziecku kolorową kanapkę z pastą marchewkowo-paprykową i butelkę wody. Jeżeli twój mały zuch chodzi do klasy I–V, to o dodatki owocowo-warzywne razem z porcją mleka lub produktu mlecznego na przerwie zadba już szkoła w ramach finansowanego z Unii Europejskiej „Programu dla szkół”. Przeczytasz o nim w dalszej części artykułu. Co jeszcze jest istotne? Oczywiście komunikacja.

Rodzice powinni rozmawiać z dziećmi, po co w ogóle jemy. Mówić prostym językiem korzyści. Podczas konsultacji rodzinnych zawsze zadaję dzieciom pytania czy wiedzą po co warto jeść np. marchewkę, jajka – i rzadko kiedy dostaję odpowiedzi.” - mówi Zuzanna Kłos, dietetyk dziecięcy. – „Dla dzieci do około 10 roku życia pojęcia składników mineralnych, różnych witamin czy białek są abstrakcją. Dopóki dziecko nie zrozumie różnicy między chrupaniem ciastka i marchewki to nie będzie świadomie wybierać. A my rodzice mamy mu opowiadać o tych różnicach i być dobrym przykładem.” – dodaje.

Warto też dopytywać dziecko o jego własne odczucia na temat spożywanych posiłków: „Polecam też, aby słuchać dziecka, czy smakowało mu przygotowane przez nas drugie śniadanie, co smacznego i wartościowego chciałoby jeść w szkole i zaplanować przekąski na cały tydzień.” – tłumaczy Kłos

Pamiętajmy, że wspólne posiłki w domu sprzyjają wybieraniu produktów jakościowych i zdrowo przyrządzonych. Jedząc samotnie, najczęściej chcemy tylko szybko zaspokoić głód. Podobnie sytuacja wygląda w szkole: jeśli uczeń ma przygotowany posiłek, może spokojnie zjeść go z kolegami i koleżankami.

Poznajcie Chrumasa – świnkę, która uczy zdrowego odżywiania

Najlepiej o tym wie Chrumas i jego szkolni koledzy, których możemy oglądać na przykład w internecie na stronie pamiętnikchrumasa.pl. Każdy bohater jest tu inny i wyjątkowy, ma różne zainteresowania, ale wszyscy wiedzą, że najlepsze szkolne pomoce to mleko, warzywa i owoce. Przygody Chrumasa i jego przyjaciół są świetnym sposobem na prezentację dzieciom zasady zdrowego żywienia. Mamy pozytywnego bohatera, który staje się dla dziecka autorytetem w tej dziedzinie.

 „Program dla szkół”

Postać Chrumasa jest jednym z elementów działań promocyjnych i edukacyjnych unijnego programu upowszechniającego zdrowe nawyki żywieniowe wśród uczniów. Jest to kontynuacja dwóch projektów: ”Mleko w szkole” oraz ”Owoce i warzywa w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Celem przedsięwzięcia jest również zachęcanie rodziców i dzieci do jedzenia smacznych, ale i ekologicznych produktów każdego dnia, aby dzieci mogły polubić ich naturalny smak od najmłodszych lat.  „Program dla szkół” działa od września 2017 roku. Główną osią działań jest wydawanie uczniom kilka razy w tygodniu bezpłatnych owoców, warzyw lub soków, a także mleka i przetworów mlecznych. Program obejmuje liczne działania edukacyjne realizowane w części przez szkoły podstawowe, a jest to przede wszystkim promowanie wspólnego przygotowywania i spożywania drugiego śniadania czy organizowanie warsztatów oraz wycieczek tematycznych.

W „Programie dla szkół” w roku szkolnym 2017/2018 uczestniczyło około 1,8 mln dzieci z klas I-V, które w każdym z 10 tygodni danego semestru roku szkolnego otrzymywały co najmniej 4 porcje owoców i warzyw, oraz co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Owoce i warzywa dostarczano do 12 462 szkół podstawowych, zaś mleko i produkty mleczne – do 12 697 placówek. Łącznie w trakcie całego roku szkolnego 2017/2018 dzieci z klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

Jak wynika z badań, program jest pozytywnie odbierany i oceniany zarówno przez szkoły, jak i młodych konsumentów. Z ankiet przeprowadzonych przez KOWR w 6400 szkołach podstawowych objętych programem wynika, że:

– 95% dzieci chętnie spożywa produkty owocowo-warzywne;

– 92%  dzieci chętnie spożywa produkty mleczne

– 98% szkół uważa, że porcje owocowo-warzywne są skomponowane prawidłowo;

– 99,5% szkół sprawdza jakość dostarczanych produktów;

– 95% szkół uważa, że częstotliwość dostarczanych produktów jest wystarczająca.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz