Co gości na naszych wielkanocnych stołach?

Tradycja nakazuje, by na wielkanocnym stole, oprócz jajek, znalazła się cała gama potraw mięsnych.

wielkanoc rodzina

Dawniej gospodynie na Wielkanoc przygotowywały pieczenie, pasztety, kiełbasy, szynki i inne wędliny wykorzystując stare rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Były to na ogół produkty charakterystyczne dla danego regionu. Wykonywanie potraw rozpoczynało się kilka dni wcześniej, aby stół na uroczyste śniadanie wielkanocne był okazały i bogaty.

Najczęściej ze Świętami Wielkanocnymi kojarzy się biała kiełbasa, którą – jak wskazują dawne zapiski – już gościła na polskim dworze królewskim. Jak się ją wyrabia, znali tylko najbardziej wtajemniczeni wędliniarze. Do dziś biała kiełbasa i żurek – to nieodłączny element Świąt.

Białą kiełbasę wytwarza się w różny sposób niekoniecznie stosując się do starych przepisów. Dlatego np. poznańscy rzemieślnicy postanowili zarejestrować swój produkt jako unikalny i złożyli w tej sprawie wniosek do Unii Europejskiej. Do produkcji takiej kiełbasy używa się tylko najwyższej jakości mięsa wieprzowego, doprawia się go czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem i umieszcza w naturalnym jelicie. Wielkopolską kiełbasę odróżnia dodatek majeranku.

Na Wielkanoc robiono także specjalne szynki, wędzono i gotowano wieprzowinę, przygotowywano pasztety, których miłośnikiem był król Jan III Sobieski.

Obecnie można kupić wędliny wyrabiane według tradycyjnych recept. Takie produkty najczęściej wytwarzane są przez małe firmy rzemieślnicze, a trzeba ich raczej szukać w małych sklepach niż w supermarketach.

TW

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz