Nie ma żadnych historycznych doniesień na temat tego, że ludzie kiedykolwiek zjadali swoje łożysko. W przyrodzie jednak zjawisko takie występuje - łożysko zjadane jest przez większość ssaków. Istnieją tradycyjne kultury, na przykład Indianie Navajo, Maorysi w Nowej Zelandii, ludy na Hawajach lub w Kambodży, wśród których łożysko grzebie się, a na nim sadzi drzewo. Ale żeby z łożyska zrobić koktajl i wypić je?
Kilka lat temu pojawił się boom na tę praktykę wśród celebrytów. W mediach wypowiadali się nawet lekarze, którzy twierdzą, że zjadanie łożyska przez kobietę po porodzie jest wskazane. Podaje się wiele profitów dla organizmu z tego wynikających: łatwiejsze obkurczanie macicy, pobudzenie laktacji, szybsze uporanie się z baby blues'em, a nawet zmniejszenie do minimum wystąpienia depresji poporodowej i poprawę wyników krwi u młodej mamy.
Zobaczcie, jakie współczesne zastosowania znajduje kobiece łożysko.