Chcesz poprawić odporność na jesień? Może Ci w tym pomóc blender próżniowy!

Gdy jesień powoli zaczyna panoszyć się za oknem, puka do naszych szaf i zmusza do zakładania cieplejszych ubrań, wówczas najwyższy czas zadbać o swoją odporność. Nasz organizm będzie teraz potrzebował zdecydowanego wsparcia w postaci zdrowej i zrównoważonej diety. Witaminy oraz minerały, jakich powinniśmy mu dostarczać, staną się naszą tarczą obronną, która ochroni nas przed sezonowymi infekcjami. Pozwolą też zachować energię i doskonałe samopoczucie nawet w zimne i pochmurne dni.

blender próżniowy

Odporność na talerzu – czyli co jeść, aby nie dać się sezonowym infekcjom?

Aby cieszyć się zdrowiem, pełnią sił witalnych i odpornością, musimy zwracać uwagę na to, co jemy. W okresie jesienno-zimowym w naszym codziennym menu powinny więc zagościć m.in. następujące produkty:

  • tzw. naturalne antybiotyki (np. czosnek, cebula, żurawina, chrzan, imbir, miód),
  • warzywa i owoce (szczególnie te kolorowe, o intensywnej barwie: czerwonej, pomarańczowej i zielonej, a także cytrusy),
  • żywność bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 (m.in. ryby, owoce morza),
  • produkty zbożowe i pełnoziarniste (np. kasze, płatki owsiane),
  • produkty, które zawierają tzw. dobre bakterie – probiotyki (np. jogurt, kefir, maślanka).

Znajdziemy w nich potrzebne naszemu układowi immunologicznemu mikro i makro elementy oraz całą gamę witamin. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym okresie wszelkiego rodzaju warzywne i owocowe soki, koktajle czy smoothie. Mają mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym są łatwo przyswajalne i atrakcyjne w smaku. Możemy je przyrządzać z różnych warzyw i owoców oraz tworzyć ciekawe połączenia, uzupełnione wzbogacającymi dodatkami (np. płatki owsiane, otręby, len mielony, nasiona chia, zioła, jogurty, mleko). W ten sposób zapewnimy sobie i zdrową przekąskę, i pełnowartościowy, sycący posiłek, który doda nam energii oraz wzmocni naturalną odporność.

Niech cała moc warzyw i owoców będzie z Tobą!

W diecie, która ma stanowić jeden z fundamentów naszej odporności,  ważna jest nie tylko ilość oraz różnorodność spożywanych warzyw czy owoców. Liczy się również to, w jaki sposób je przechowujemy oraz jak przygotowujemy z nich posiłki. Od tego zależy bowiem, czy pozyskamy maksimum zgromadzonych w nich wartościowych substancji, czy tylko część.

Jednym ze zjawisk, które mają niekorzystny wpływ na składniki odżywcze, zawarte w warzywach i owocach, jest proces utleniania. Tlen obecny w powietrzu powoduje, iż niektóre związki organiczne, takie jak witaminy, szybko ulegają rozpadowi i zniszczeniu, a przez to tracą swoje walory zdrowotne. Niektóre efekty utleniania, dotyczące barwy, smaku czy zapachu poszczególnych produktów, bardzo łatwo zaobserwować. Wystarczy na jakiś czas pozostawić bez przykrycia obrany kawałek jabłka, banana lub szklankę pełną soku – zmiana koloru na ciemniejszy będzie widoczna gołym okiem. O wiele groźniejszym skutkiem jest tu jednak swobodny rozwój bakterii oraz pleśni i grzybów. W cieple, przy pełnym dostępie powietrza namnażają się one w szybkim tempie i sprawiają, że żywność zaczyna się psuć. To może z kolei prowadzić do zatruć pokarmowych oraz innych poważnych chorób. Jak temu przeciwdziałać i wydłużyć czas przydatności do spożycia wartościowych produktów? Jak minimalizować straty witamin, by dały naszemu organizmowi całą swą życiodajną moc? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Blender próżniowy zachowa dla Ciebie 100 % wartości odżywczych!

Próżnię, która wyeliminuje negatywne skutki utleniania, możemy wytworzyć w warunkach laboratoryjnych. Jednak nasza kuchnia – choć często pozwalamy sobie w niej na eksperymenty kulinarne – z pewnością nie może zamienić się w takie laboratorium. Przecież bez powietrza nie będziemy w stanie przeżyć! Dlatego do akcji musi wkroczyć blender próżniowy – nowoczesne urządzenie, z którym przygotujemy pyszne i pełne wartości posiłki!

Blendery próżniowe rozdrabniają produkty bez dostępu powietrza. Jest ono odsysane ze  zbiornika miksującego - w ten sposób wytarza się próżnia i nie zachodzi proces utleniania. Pozwala to zachować cenne substancje, zawarte w świeżych produktach, a także ich naturalny kolor i smak. Przy blendowaniu próżniowym nie tworzy się piana (wypełniona drobinkami powietrza jak przy miksowaniu tradycyjnym), a konsystencja napoju jest gładka i nierozwarstwiona. Przygotowane w ten sposób posiłki dłużej pozostają świeże i bezpieczne do spożycia.

O zaletach i funkcjach blenderów próżniowych możecie przeczytać także tu -> Blender próżniowy - dlaczego warto z niego korzystać? Trzeba również wiedzieć, że miksowanie za ich pomocą nie musi odbywać się jedynie dzięki technologii próżniowej. Blendery te pracują bowiem zarówno w trybie bez dostępu powietrza, jak i w sposób standardowy. Gdy rozdrabniamy produkty pozbawione istotnych walorów odżywczych (np. lód) lub mniej wrażliwe na procesy utleniania, tryb miksowania próżniowego nie wydaje się konieczny. Wtedy wystarczy włożyć wszystko do pojemnika, a ostre i szybkie noże, które wirują w tempie do 24 000 tys. obrotów na minutę, zrobią swoje w tradycyjny sposób. Jeżeli jednak marzy nam się warzywna lub owocowa uczta – za sprawą pysznych soków i koktajli – i zależy nam nie tylko na smaku, lecz przede wszystkim na walorach odżywczych, wówczas blendowanie próżniowe będzie niezastąpione!

Najpierw miksuj, a potem przechowuj też bez dostępu powietrza!

Aby zachować walory odżywcze i smakowe oraz znacząco opóźnić procesy związane z psuciem się żywności, warto nie tylko miksować i mieszać za pomocą technologii próżniowej, ale również przechowywać jedzenie bez dostępu powietrza. Służą do tego specjalne próżniowe pojemniki. Jeżeli zmiksowany koktajl czy smoothie przelejemy wprost do takiego pojemnika, wówczas nie musimy wypić go od razu – pozostanie świeży i smaczny na dłużej. W próżniowym opakowaniu schowamy nie tylko to, co zblendowaliśmy wcześniej bez dostępu powietrza.  Możemy umieścić tam również inne produkty, np. świeże warzywa i owoce, które po obraniu i pokrojeniu szybko tracą swoje wartości (więc powinny być spożywane niemal od razu), a szczelnie zamknięcie znacznie opóźnia ten proces. Oczywiście, aby skorzystać z pełnej funkcjonalności pojemnika próżniowego, obecne w nim powietrze trzeba każdorazowo odessać.

Pojemniki próżniowe są zwykle dołączane do blenderów próżniowych i świetnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię. Tak wyposażeni możemy śmiało rozpoczynać każdy nowy dzień, mając przy sobie potężne witaminowe wsparcie.

Technologia próżniowa – dla pełni smaku i doskonałego zdrowia!

Po co chodzić do apteki po sztuczne suplementy diety i witaminy, skoro można czerpać z tego, co ma dla nas natura? Wystarczy tylko wiedzieć, jak umiejętnie korzystać z jej zasobów, aby pozyskać całą dobroczynną moc zawartą w żywności i skierować ją do budowania naszej odporności.

Komentarze (2)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
2018-11-07 23:37:42

jestem w pierwszym trymestrze i obawiam się o przeziebienia, wspomagam się dietą ,unikam zarazków i brzydkiej pogody, dodatkowo biore kapsułki z kwasami dha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
erka
2018-11-02 13:25:51

Mi właśnie w okresie jesiennym wracało zapalenie pęcherza i brałam przez tydzień urofuraginum max, po tym leku bylo lepiej i szybko minęło.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz