Jedzienie wędlin grozi rakiem! - Ostrzeżenie WHO

WHO alarmuje: wędliny mogą powodować raka, zupełnie tak samo jak alkohol i radioaktywny pluton. Przeczytaj, o czym dokładnie mówi raport WHO.

a

Wnioski

Powinniśmy zrezygnować z jedzenia wędlin i czerwonego mięsa? Edyta Piesyk, dietetyk, autorka bloga cookandlife.pl, tłumaczy: „Te badania nie oznaczają, że w ogóle mamy zrezygnować z jedzenia wędlin czy czerwonego mięsa. Najlepszym sposobem jest po prostu ograniczenie wędlin w swoim codziennym jadłospisie. Przecież nie codziennie trzeba jeść kanapki z wędliną. Raport WHO jasno pokazuje, że za rakotwórczy efekt wędlin odpowiadają związki chemiczne dodawane jako konserwanty. Lepiej wiec upiec w domu kawałek mięsa, za to bez chemii, i kłaść zamiast wędliny na kanapkę. Takie rozwiązanie na pewno będzie zdrowsze.”. Czy jest czego się bać? Spożycie wędlin powoduje nowotwory, na które umiera 34 tysiące ludzi rocznie na całym świecie. Dla porównania, alkohol powoduje choroby nowotworowe, na które umiera 600 tysięcy osób rocznie, a palenie papierosów zabija milion ludzi rocznie. 

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
2015-10-31 12:10:04

re: Jedzienie wędlin grozi rakiem! - Ostrzeżenie WHO

K Mac to nie lepiej zmusić producentów do ograniczenia zastosowania tego szajsu do produkcji wędlin? Skoro oficjalnie potwierdzacie, że to trucizna, to zakażcie stosowania w przemyśle spożywczym.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz