Listerioza atakuje. Groźna dla kobiet w ciąży!

Uwaga na mrożone warzywa! W 5 krajach doszło do zatruć z powodu listeriozy.

Kobieta w sklepie

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Mrożona kukurydza słodka jest często źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób  przygotowały aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy.

Zamrożona kukurydza i inne zamrożone warzywa są źródłem epidemii Listeria monocytogenes, która od 2015 r. pojawiła się w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zakażenia, w tym dziewięć zgonów.

Bakterie zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez węgierską firmę w latach 2016- 2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym, pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz