Czy łożysko po porodzie może się jeszcze do czegoś przydać?

Łożysko największą swoją masą osiąga w 42. tygodniu ciąży – około 650 gramów. W różnych miejscach na świecie przypisuje mu się różne właściwości i wykorzystuje w praktyce.

porodowka - anestazjolog

W niektórych kulturach grzebie się  łożysko w ziemi, a następnie sadzi na nim drzewo na cześć nowego życia. W innych matki robią sobie na pamiątkę odbitki, używając do tego celu krwi łożyska, albo kolorowych farb. Wierzy się także w zdrowotne właściwości łożyska - że po jego zjedzeniu w młodą matkę wstępują nowe siły.

Zdrowotne właściwości

Najczęściej słyszy się, że zjedzenie łożyska pomaga przywrócić równowagę hormonalną, a zatem sprzyja walce z depresją poporodową. Niektórzy przekonują, że pobudza to produkcję mleka, przyspiesza regenerację macicy i uzupełnia poziom składników odżywczych, utraconych podczas porodu. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na potrawy, w których łożysko przyrządza się tak samo, jak każdą potrawę - można je usmażyć lub ugotować, zjeść w lazanii lub ze spaghetti. Niektóre matki o mocnych żołądkach spożywają je na surowo w postaci koktajlu.

Zwykle narząd, po wydaleniu przez matkę, zostaje przełożony na tzw. miskę nerkowatą sterylną, a następnie umieszczony w specjalnej lodówce. Jeśli pacjentka ma jakiekolwiek obiekcje co do wykorzystywania jej łożyska, może to zgłosić, wówczas narząd zostanie potraktowany jako odpad medyczny i zutylizowany.

Według niektórych entuzjastów, łożysko ma regenerować strukturę włosów, zwłaszcza zniszczonych i zmęczonych zabiegami chemicznymi - po koloryzacji, czy trwałej ondulacji. Poprawia też kondycję włosów zniszczonych działaniem słońca i morskiej wody.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz