Co jeszcze może Ci dać witamina D?

Okazuje się, że jest jeszcze zdrowsza niż myśleliśmy!

tata córka

Cały świat walczy obecnie z rekordowymi falami upałów. Eksperci korzystając z okazji, zwracają naszą uwagę na witaminę D, czyli tzw. witaminę słoneczną.

Obecnie jest ona gorącym tematem - wiele mówi się na temat badań i korzyściach płynących z jej wartości odżywczych. Mimo, że w tym temacie również nie brak sceptycznych głosów, to kolejne badania obalają je na pieńku.

Zobacz też: Witamina D3 nie tylko w zimie!

Witamina D jest składnikiem odżywczym, który jest syntetyzowany w naszej skórze, gdy jest ona wystawiona na działanie promieni słonecznych. Witaminę D znajdziemy rónież w wybranych produktach spożywczych, jednak to słońce jest jego najlepszym źródłem. National Institutes of Health (NIH) zaleca uzupełnianie poziomu witaminy D poprzez spożywanie pokarmów zawierających witaminę D każdego dnia.

Co zatem jeść, aby uzupełniać jej niedobór? Tłuste ryby ze sprawdzonych źródeł, mleko, wątrobę wołową, żółtka jaj, grzyby oraz wybrane płatki śniadaniowe.

Co nam daje witamina D? Naukowcy wiedzą, że witamina D jest niezbędna do utrzymania dobrego stanu zdrowia, a jej niedobór wiąże się z problemami zarówno fizycznymi, jak i psychicznymi. Przede wszystkim witamina D pomaga regulować poziom wapnia w naszych ciałach, wzmacniając nasze kości i zapobiegając stanom ich osłabienia, takim jak osteoporoza. Jednak coraz częściej badania sugerują, że witamina D może mieć ochronne działanie przeciw niewydolności serca, cukrzycy, rakowi, infekcjom dróg oddechowych, chorobom autoimmunologicznym, a nawet wypadaniu włosów.

Zaskakująco duża liczba osób na świecie ma duże niedobory witaminy D. Na przykład, według jednego z badań, ponad 40 procent osób dorosłych w Stanach Zjednoczonych na nie cierpi. Skutki? Mogą być różne u wybranych osób ale zwykle obejmują ból stawów, mięśni lub kości, zmęczenie, problemy z oddychaniem, a także zaburzenia nastroju lub sezonowe zaburzenie afektywne (SAD).

Polecamy: Osteoporoza u dzieci to realny problem

Badacze przeprowadzili również badanie na myszach. Dzięki nim stwierdzono, że witamina D hamuje działanie cCFU-F, co zapobiega tworzeniu się tkanki bliznowatej wokół serc myszy w badaniu, potencjalnie zapobiegając blokowaniu się układu sercowo-naczyniowego. "Dzięki dalszym badaniom witamina D może okazać się ekscytującym, niedrogim dodatkiem do obecnych metod leczenia i mamy nadzieję, że wyniki te zostaną wykorzystane w badaniach klinicznych u ludzi".

Witamina D, rak Rak piersi i rak jelita były powiązane z przypadkami niedoboru witaminy D w ostatnich badaniach. Naukowcy zbadali to powiązanie i odkryli, że wysoki poziom witaminy D był odwrotnie proporcjonalny do ryzyka raka sutka wśród kobiet, które na początku badania nie wykazywały objawów nowotworów. Zgodnie z wynikami badań, im wyższy poziomy witaminy D we krwi, tym mniejsze ryzyko raka piersi.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz