Słodkie napoje spożywane w ciąży potęgują astmę u dziecka

Mamy, które spożywały słodkie napoje w czasie ciąży, muszą liczyć się z tym, że ich dziecko będzie bardziej podatne na astmę.

astma u noworodka

Według najnowszych badań zespołu amerykańskich lekarzy, dzieci w wieku od 7 do 9 lat, których matki podczas ciąży konsumowały duże ilości wysoko słodzonych napojów lub które we wczesnym dzieciństwie spożywały duże ilości fruktozy, wykazują wyższe ryzyko zachorowania na astmę.

Już wcześniejsze analizy łączyły spożycie słodzonych napojów, zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, z astmą u dzieci w wieku szkolnym. W najnowszym badaniu wzięło udział 1068 matek wraz z 1068 dziećmi. „Project Viva” miał na celu znalezienie sposobów na poprawę zdrowia matek i ich potomstwa.

Według zespołu badawczego, należało przyjrzeć się spożyciu fruktozy, ponieważ jest ona głównym czynnikiem wpływającym na całkowite spożycie cukru i może mieć określone działanie na drogi oddechowe.

Kobiety po I i II trymestrze wypełniły więc kwestionariusze dotyczące spożycia żywności i napojów, w tym napojów gazowanych i owocowych. Średnio trzy lata później matki były zobowiązane wypełnić kolejną ankietę na temat spożywania przez ich dzieci różnorodnych produktów spożywczych i napojów, w tym również napojów gazowanych i napojów owocowych.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz