Uwaga! Upały sprzyjają zatruciom pokarmowym

Lato sprzyja występowaniu zatruć pokarmowych. W ciepłej porze roku drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają tzw. surowce wrażliwe dla przetwórstwa spożywczego, jak jaja, mięso i mleko – informuje sanepid.

Lody

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są: bakterie Salmonella oraz norowirusy i rotawirusy. Ponadto częstą przyczyną zakażeń są bakterie Campylobacter, gronkowiec złocisty, pałeczka czerwonki, laseczka zgorzeli gazowej i laseczka jadu kiełbasianego, a w krajach tropikalnych, gdzie wyjeżdżamy na wakacje, przecinkowiec cholery.

Zobacz: Sanepid wykrył lody, które grożą zapaleniem żołądka, jelit, salmonellą

Najwięcej zatruć  pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku), garmażeryjne sałatki jarzynowe z majonezem oraz potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy. Są one narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz