Wyjątkowe potrzeby żywieniowe przedszkolaka

Przed przedszkolakiem stoi wiele wyzwań, w tym te dla jego mózgu i odporności.

żywienie dziecka

W wieku przedszkolnym mózg dziecka w dalszym ciągu rozwija się i rośnie, by w wieku 5 lat osiągnąć masę mózgu osoby dorosłej. Cały czas rozwijają się także jego funkcje poznawcze konieczne do zdobywania nowych umiejętności. Jednocześnie układ odpornościowy przedszkolaka jest niedojrzały, a musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami, wynikającymi m.in. z przebywania wśród dużej grupy rówieśników czy stresu spowodowanego zmianą dotychczasowego otoczenia. Przedszkolak to nie mały dorosły – nadal ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe. By je zaspokoić konieczne jest wsparcie w postaci dostarczenia odpowiednich składników odżywczych.

Okres przedszkolny to wyzwanie dla naszego dziecka, ale też pierwszy poważny sprawdzian dla jego organizmu. Właściwie zbilansowaną i dostosowaną do jego wieku i potrzeb dietą można skutecznie wesprzeć go w tym trudnym okresie, a tym samym zrobić duży krok na drodze do jego przyszłego zdrowia.

Przedszkolne wyzwania dla mózgu i odporności

Organizm 2,5 rocznego dziecka nadal znajduje się w intensywnym okresie rozwoju. Cały czas trwa dynamiczny rozwój mózgu, który będzie rósł do 5. roku życia dziecka – wtedy „supernarząd” osiągnie masę mózgu osoby dorosłej. Intensywnie rozwijają się również funkcje poznawcze, odpowiedzialne za zdolność do nauki i zdobywanie nowych umiejętności. W dzieciństwie zachodzi proces mielinizacji, który polega na pokrywaniu wypustek nerwowych osłonkami tłuszczowymi. Mielinizacja umożliwia sprawne przesyłanie informacji między komórkami nerwowymi (neuronami). Nieustannie powstają też synapsy, czyli połączenia między neuronami.

Jednocześnie układ odpornościowy jest wciąż niedojrzały – pełną dojrzałość uzyska dopiero, gdy dziecko skończy 12 lat. Wyzwaniem wieku przedszkolnego dla odporności są duże grupy rówieśnicze, w których często przebywają dzieci w przedszkolach. Dla niedojrzałego układu immunologicznego dużym obciążeniem jest „uczenie się” obcej flory bakteryjnej i kształtowanie reakcji na drobnoustroje. Stąd większe niż do tej pory ryzyko chorób wirusowych i infekcji bakteryjnych. Naturalną odporność organizmu dziecka w tym wieku może zaburzać też stres adaptacyjny, wynikający z rozstania z rodzicami lub ze zmiany dotychczasowego środowiska. Dlatego tak ważne jest aktywne wspieranie rozwoju młodego organizmu poprzez właściwą dietę. Przedszkolak, choć jego jadłospis jest już bardzo urozmaicony i coraz częściej spożywa posiłki wspólnie z dorosłymi, nadal jest małym dzieckiem o szczególnych potrzebach żywieniowych. Jego organizm potrzebuje energii niezbędnej do wzrostu i codziennej aktywności, a także składników odżywczych, które stanowią budulec oraz regulują funkcje młodego organizmu.

Brakuje ważnych składników odżywczych w diecie przedszkolaków

Właściwie zbilansowana dieta pełni kluczową rolę w prawidłowym rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. Jest też bardzo ważnym elementem wspierania odporności organizmu i profilaktyki infekcji. Tymczasem bardzo często – według wyników badań – brakuje w niej istotnych składników odżywczych. Juniorzy otrzymują m.in. zbyt mało żelaza, które wspiera rozwój funkcji poznawczych oraz stanowi wsparcie systemu odpornościowego dziecka w walce z bakteriami i wirusami. W diecie przedszkolaków brakuje również wapnia, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów. Ponadto, zbyt mała jest ilość witaminy D tak istotnej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Mleko na szczególne potrzeby

Wzrost i rozwój mózgu oraz kształtowanie się układu odpornościowego dziecka w wieku przedszkolnym należy wspierać właściwie zbilansowaną dietą. Z myślą o rozwoju mózgu i odporności dziecka w wieku przedszkolnym, warto podawać mu specjalnie przeznaczone dla niego mleko modyfikowane, które zawiera m.in. witaminy A, C i D*, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kwas alfa-linolenowy* (kwas tłuszczowy z grupy omega 3), istotny dla rozwoju mózgu oraz właściwie dobraną kompozycję galaktooligosacharydów i fruktooligosacharydów (GOS i FOS).

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Agnieszka Święcicka-Ambroziak, Kierownik ds. naukowych NUTRICIA, producenta Bebilon Junior 5 z Pronutra+

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz