Co jedzą nasze dzieci w żłobkach?

Zobaczcie najnowszy raport, jaki został opublikowany PAP.

jedzenie

Dieta Maluchów w żłobkach nie jest właściwa - twierdzą eksperci, którzy przygotowali raport dla PAP-u. Przez miesiące monitorowali dietę dzieci w ponad 3 tysiącach placówek. Przede wszystkim wyniki alarmują, że dzieci piją zdecydowanie za mało wody i że otrzymują zbyt wiele słodzonych napojów. Zdrowa granica słodkich śniadań jest również notorycznie przekraczana, twierdzi profesor Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka. 'Większość placówek sprawujących opiekę nad dziećmi do lat trzech nadal nie ma w swoim zespole osób wykwalifikowanych odpowiedzialnych za jakość żywienia. Chcemy wprowadzić proste narzędzia ułatwiające zastosowanie norm i zaleceń w żywieniu zbiorowym najmłodszych dzieci - dodaje profesor Halina Weker.

Przeprowadzone badania pokazują, że:

-88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie,
-75% maluchów spożywa nadmierną ilość cukru,
-42% dzieci ma niedobory wapnia w diecie. 

Następstwa błędów żywieniowych są łatwe do zobaczenia - aż 32 proc. dzieci w wieku od 5. do 36. miesięcy ma nieprawidłową masę ciała.

Jedzenie dla dzieci powinno być proste i dostarczać odpowiednią ilość energii i wszystkich składników odżywczych oraz płynów. Oczywiście najlepszym wyborem jest żywność naturalna, świeża, pełnowartościowa i mało przetworzona. Poradnik wskazuje jednocześnie, że "bezwzględne forsowanie zdrowego żywienia" może też przekładać się na wysoki poziom stresu u dzieci. Dlatego warto też pamiętać, aby planując posiłki wprowadzać nowości stopniowo, a komponując jadłospisy zwracać uwagę na estetykę i wielkości potraw. Przypomina się też o ograniczaniu soli i cukru oraz wybieraniu produktów sezonowych i uwzględnianiu upodobań smakowych dzieci.

Z początkiem czerwca do żłobków w całym kraju trafiły specjalne poradniki ("Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń"), które mają być wsparciem dla kadry pracowniczej i dyrektorów, by wprowadzony jadłospis był zgodny z normami żywienia i zaleceniami ekspertów.

Organizatorzy żywienia zbiorowego w żłobkach odpowiedzialni są za zapewnienie w nich pełnowartościowych posiłków. Dieta w żłobku powinna być zgodna z normami żywienia, jakie w 2017 r. zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Poradnik ma być wytyczną we właściwym bilansowaniu, komponowaniu i przygotowywaniu posiłków.

 

AK

Źródło: PAP

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz