Nie gotuj dziecku kasz w woreczkach!

Dlaczego nie wolno tego robić?

dzecko przy posiłku

Kasze to niezwykle ważny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w diecie zdrowego dziecka. Jednak, kasza kaszy nierówna, a już na pewno nie ta ugotowana w plastykowym woreczku! Dlaczego nie wolno tego robić?

Naukowcy alarmują – do produkcji woreczków używany jest związek chemiczny o nazwie Bisfenol A znany również jako BPA, który w czasie gotowania wydziela substancje rakotwórcze. Im wyższa temperatura – tym wyższe stężenie BPA. Dla dobra bliskich, w tym dzieci, którym chcemy zrobić danie na bazie kaszy czy ryżu – wybierajmy te produkty, ale pakowane luzem.


Warto pamiętać, że BPA obecny jest również w niektórych woreczkach do pieczenia, butelkach z wodą, puszkach z żywnością i napojami, jednorazowych naczyniach i opakowaniach, a nawet butelkach, kubkach „niekapkach” i plastikowych gryzakach dla niemowląt.

Dlaczego jeszcze kasze pakowane luzem są lepsze i zdrowsze?

  • Do przygotowania kasz i ryżów pakowanych luzem używamy znacznie mniej wody, niż do tych z woreczka, a tym samym nie wylewamy wraz z jej nadmiarem cennych minerałów!
  • Gotowanie w woreczkach wcale nie jest szybsze – kasza i ryż, w zależności od gatunku, potrzebują tyle samo czasu w czasie gotowania, a wręcz używanie tych w woreczkach wydłuża czas potrzebny do zagotowania wody!
  • Kupowane luzem są w przeliczeniu na kg najzwyczajniej w świecie tańsze od woreczkowych!

Jak zatem prawidłowo gotować kasze kupowane luzem?

 

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz