Czy sprawdzasz jakość kwasów omega-3? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę

Czy wiesz, jak wybierać kwasy omega-3, aby były dobrej jakości? Szczególne zapotrzebowanie na te substancje występuje w okresie ciąży, laktacji oraz w trakcie 1000 pierwszych dni życia dziecka.

kwasy Omega-3

O tym, że trzeba uzupełniać kwasy omega-3, gdyż mają one korzystny wpływ na nasze serce, mózg oraz wzrok, wiemy niemal wszyscy. Jednak nie każdy preparat spełnia standardy jakości, jakich byśmy oczekiwali.

Polacy są szczególnie zagrożeni niskim poziomem kwasów omega-3, m.in. z powodu bardzo niskiego spożycia ryb – średnio zjadamy zaledwie 50 proc. zalecanych porcji.

Cechy dobrego kwasu omega-3:

1. Z małych ryb

Kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.

2. Certyfikowane miejsca połowu

Rekomendowanymi miejscami połowu ryb są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie. Certyfikowane akweny na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.

3. Krótki czas wytworzenia

Ze względu na łatwość, z jaką rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, czyli jełczenia, ważne są warunki produkcji oraz czas jaki upływa od momentu połowu ryb do pozyskania oleju. Najlepiej gdy wynosi on mniej niż 36 godzin od połowu do produkcji oleju rybiego.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz