Oto powód, dlaczego mleko matki jest obiektem badań na całym świecie

Poznaj niezwykłe właściwości pokarmu kobiety, dla których naukowcy z całego świata wciąż badają mleko mamy.

mleko matki

Choć mleko matki jest przedmiotem analiz badaczy z całego świata już od wielu lat, nadal nie znamy wszystkich jego tajemnic. Z całą pewnością wiemy jednak, że karmienie piersią jest najlepszym wsparciem dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. To dlatego pokarm matki od dziesięcioleci stanowi inspirację dla udoskonalania receptur mlek modyfikowanych. Tak, aby niemowlęta, które nie mogą być karmione piersią, mogły harmonijnie się rozwijać. Poznaj niezwykłe właściwości pokarmu kobiety, dla których naukowcy z całego świata wciąż badają mleko mamy.

  • BUDUJE ODPORNOŚĆ

Szczególnie bogate w składniki wspierające rozwój dziecka oraz tzw. naturalne szczepionki jest mleko w pierwszych dniach po porodzie, czyli siara. To dlatego tak ważny jest pierwszy kontakt mamy z dzieckiem („skóra do skóry”) oraz pierwsze karmienie, które powinno się odbyć w do 2 godzin po porodzie. Mleko mamy działa wtedy niczym tarcza ochronna. Zawarte w nim cenne składniki zmniejszają ryzyko wystąpienia u dziecka m.in. zapalenia ucha środkowego i chorób układu oddechowego. Mleko, dzięki zawartości immunoglobuliny IgA oraz laktoferyny, wspiera też rozwój układu odpornościowego.

  • DOPASOWUJE SIĘ DO POTRZEB NIEMOWLĘCIA

Laktacja działa precyzyjnie – niczym cyfrowo zaprogramowany mechanizm. Mleko mamy dopasowuje się do potrzeb żywieniowych małego dziecka na każdym etapie jego rozwoju! Dostarcza niezbędną energię i składniki odżywcze, a jego skład zależy m.in. od etapu laktacji, fazy pojedynczego karmienia czy czasu karmienia. Zawartość poszczególnych składników różni się nawet w zależności od pory dnia i nocy!

  • ZAWIERA BOGACTWO SKŁADNIKÓW

Mleko każdej mamy ma idealny skład, ponieważ jest bogate w kluczowe składniki odżywcze – ważne dla młodego, dopiero kształtującego się organizmu. Jednym z nim są oligosacharydy. Równie ważnym elementem jest unikalna kompozycja tłuszczów – to m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), wspierający rozwój mózgu i tkanek nerwowych oraz kwas DHA – długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy, istotny dla prawidłowego rozwoju wzroku.

  • JEST NIEPOWTARZALNE

Chociaż pokarm kobiecy to najlepsze pożywienie dla niemowlęcia, zdarzają się sytuacje, w których mama nie może karmić lub kontynuować karmienia piersią. W takich sytuacjach powinna wybrać mleko modyfikowane inspirowane składnikami jej pokarmu. Przykładem jest Bebilon Profutura 2. Produkt jest doskonały, gdy mama decyduje się na zmianę sposobu karmienia dziecka, dzięki bogactwu składników inspirowanych badaniami nad składem pokarmu kobiecego. Zawiera m.in. wyższą zawartość kwasu DHA* (omega 3), który jest ważny dla prawidłowego rozwoju wzroku***, kwas ALA** (omega 3), istotny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych oraz opatentowaną, klinicznie przebadaną kompozycję oligosacharydów GOS/FOS, inspirowaną oligosacharydami występującymi w mleku matki.

* W porównaniu do średniej zawartości wśród mlek następnych.

** Bebilon Profutura 2 zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C i D, żelazo, cynk, wapń oraz kwas alfa-linolenowy (ALA).

*** Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 100 mg DHA dziennie.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz