GMO – żywność zmodyfikowane genetycznie

Naukowcy twierdzą, że żywność zmodyfikowana genetycznie może zmieniać przebieg metabolizmu komórek, wywoływać choroby i alergie, a na nie najbardziej podatne są dzieci, które nie mają jeszcze wykształconych mechanizmów obronnych.

Żywność GMO

W Europie najczęściej zmienia się materiał genetyczny takich warzyw, jak: kukurydza, rzepak, buraki cukrowe i ziemniaki.

Wybierając owoce i warzywa warto sprawdzać ich oznakowanie. Na wielu z nich znajdują się oznaczenia i kody, które mogą być cennym źródłem informacji nie tylko o tym, gdzie i w jakich warunkach je uprawiano, ale też czy np. nie były modyfikowane genetycznie.

Zgodnie z unijnymi normami, sklepy muszą umieszczać w pobliżu owoców i warzyw podstawowe dane, czyli nazwę i kraj, z którego pochodzą. Powinny też informować o klasie jakości, a w niektórych przypadkach także o odmianie.

Zgodnie z normami, także owoce i warzywa GMO muszą być wyraźnie opisane jako produkty genetycznie modyfikowane. Taka informacja powinna znaleźć się albo na etykiecie, albo, w przypadku sprzedaży luzem, w bezpośredniej bliskości produktu.

Na owocach, ale także warzywach, można znaleźć tzw. kod PLU. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie sprzedawcom identyfikacji produktu. Jeśli jednak znamy podstawowe zasady odczytywania go, może być prawdziwą skarbnicą wiedzy.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz