Owoce sezonowe – jak sprawić, żeby zostały z nami cały rok?

Mamy teraz prawdziwy owocowy szał. Co zrobić, by pozostał z nami jak najdłużej?

owoce

Istnieje szereg sposobów, które wypracowane przez pokolenia naszych mam i babć, pozwalają na zatrzymanie smaku owoców i warzyw na cały rok.

Wśród metod konserwowania żywności wyróżniamy pasteryzację, suszenie  i mrożenie. Które z nich są najlepsze?

Pierwsza z metod wydaje się najbardziej rozpowszechnioną metodą – konserwujemy żywność przy użyciu wysokich temperatur. Przed przystąpieniem do czynności warto przygotować kompletne słoiki wraz z zakrętkami, najlepiej je wyparzyć oraz upewnić się, czy nie ma żadnych wyszczerbionych elementów. W tym przypadku najpopularniejsze jest konserwowanie żywności przy użyciu cukru. Jest jednak sposób, który warto znać, zwłaszcza gdy przetwory mają być spożywane przez małe dzieci. Sposób ten nazywa się janginizacją i pozwala na wydobycie naturalnej słodyczy owoców poprzez dodanie niewielkiej ilości soli.

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz