Mięso w diecie niemowlęcia

Mięso to bogactwo wielu składników odżywczych i powinno stanowić ważny element diety Twojego dziecka. Sprawdź, które mięso jest najlepsze oraz jak podawać dania mięsne

dziecko i kura

Czy mięso w diecie niemowlaka jest ważne?

Tak, jest bardzo ważne. Mięso to bogactwo wielu składników odżywczych i powinno stanowić ważny element diety Twojego dziecka. Białko, żelazo, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały – mięso dostarcza ważnych składników dla rozwijającego się organizmu.  Dieta małego dziecka ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego rozwoju.

Jakie mięso wybrać?

Mięso ryb jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju narządu wzroku i mózgu, szczególnie jego funkcji poznawczych. Ponadto mięso ryb jest bogate w minerały: jod, potas, fluor, fosfor, żelazo oraz w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz niezbędną do prawidłowego wzrostu witaminę D.

Mięso białe zawiera stosunkowo mało tłuszczu przy dość dużej ilości potrzebnego do wzrostu organizmu białka i obecnych w nim aminokwasów niezbędnych do tworzenia tkanek, a także żelazo, cynk oraz witaminy, m.in. witaminę B12.

Mięso czerwone zawiera łatwo przyswajalne żelazo. Dotyczy to szczególnie wołowiny.  Zawartość tłuszczu w mięsie wołowym jest nieznacznie wyższa w porównaniu z mięsem drobiowym. Należy pamiętać, że w przypadku alergii na białko mleka krowiego dziecko może mieć problemy również po spożyciu mięsa wołowego i cielęcego.  

 

Komentarze (0)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz