Co jest lepsze dla niemowląt, owoce i warzywa czy soki?

Amerykańska akademia Pediatrii (American Academy of Pediatrics) zmieniła rekomendacje dotyczące podawania soków owocowych małym dzieciom. Ogłosiła, że soki owocowe nie dają żadnych korzyści dzieciom poniżej 1. roku życia i nie powinny być stosowane w ich diecie.

Niemowlę - warzywa i owoce

Wcześniej Amerykańska Akademia Pediatrii nie zalecała stosowania soków owocowych tylko u dzieci poniżej 6 miesięcy. Jako uzasadnienie zmiany swojej rekomendacji wskazano na wysoką zawartość cukrów oraz kalorii w sokach, co może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci w przyszłości.

Podobna opinia, aby unikać zbyt wczesnego podawania soków owocowych niemowlętom, znalazła się w zaleceniach europejskich. Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaleca, aby maluchom karmionym piersią nie podawać soków owocowych wcześniej niż po siódmym miesiącu życia.

Warszawski Uniwersytet Medyczny podkreśla, że to świeże owoce, a nie soki owocowe, powinny być podawane niemowlętom i małym dzieciom w pierwszej kolejności.

Soki owocowe lub warzywne nie są niezbędne w żywieniu niemowląt. Pod względem wartości odżywczej nie są równoważne owocom lub warzywom. Dlatego świeże owoce, w postaci dostosowanej do wieku dziecka, czyli najpierw tarte lub zmiksowane, a później małe kawałki podawane do ręki, powinny być preferowane w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Ich spożywanie daje znacznie więcej korzyści i przyczynia się do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych –  mówi prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Komentarze (1)

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz